Zdědili jste dům po babičce, koupili jste starší rodinný dům nebo máte doma již několikaletou dřevěnou podlahu a přemýšlíte, zda ji zachovat? Stoprocentně ano. Poškrábaná dřevěná podlaha se dá renovovat a stejně tak se můžete zbavit nevzhledných fleků na kvalitní dřevěné podlaze. Dřevu díky renovaci navrátíte jeho původní vzhled a můžete si dokonce vybrat jiný barevný odstín. Není tedy problém sladit podlahu s novým vzhledem interiéru. A vězte, že to bude ekonomické nejen v ohledu na podlahovou krytinu, ale také k vašim financím.

Final floor

Nová podlaha vyjde na více peněz

Pokud se obáváte, že renovace podlahy bude finančně náročná, nemusíte. Obnova staré dřevěné podlahy se vám určitě vyplatí. Hovořit však nelze jen o penězích. Dřevo je přírodní materiál, který vydrží sloužit dlouhá léta. Renovace je navíc díky novým postupům a dostupným technologiím zcela snadná. A navíc také rychlá. Bát se nemusíte ani všudypřítomného prachu z broušení. Dnes jsou již totiž k dispozici také metody bezprašného broušení. Na trhu jsou také kvalitní a profesionální tmely, laky a oleje pro ošetření nově zbroušeného povrchu.

Jaká je cena za renovaci

Nelze jednoznačně říci, na kolik vás renovace dřevěné podlahy vyjde. Renovace podlah vyžaduje v každém případě jinou péči. Roli hraje samozřejmě současný stav povrchu a podkladu dřevěné podlahy, ale také členitost plochy a její rozloha. Do ceny se pak promítá také typ finálního ošetření dřeva.

 

Základní renovace, do které se počítá broušení dřevěného povrchu a jeho následné lakování syntetickým lakem vyjde asi na 400 Kč za metr čtvereční plochy. Je to však jen jedna z mnoha variant. Dřevo lze ošetřit také ekologickými vodou ředitelnými laky, oleji, mořidly nebo voskovanými oleji. A každé ošetření má svou specifickou cenu. Do konečné ceny je však třeba zahrnout také tmelení spár, případně lištování, renovaci prahů a samozřejmě také dopravu. Pokud tedy chcete profesionálně zrenovovat podlahu, je ideální si domluvit konzultaci s osobní prohlídkou a požádat o nezávaznou cenovou nabídku.

 

Kdy je broušení nutné

Ne vždy je nutné starou dřevěnou podlahu brousit. Doporučujeme však vždy zbrousit starý lak. A pokud jsou na podlaze vidět vyšlapané cestičky, je čas na broušení v každém případě. Ostatně broušení je obvykle vhodné při každé renovaci. Jestliže však podlaha není výrazně poškozená, stačí zbrousit zhruba milimetr povrchu. Myslete na to, že pokud by byla prkna zbroušená příliš, mohou se začít deformovat.

 

Lak nebo olej?

Je to na vás. Pokud dáváte přednost lesklému povrchu a také nábytek máte lakovaný, pak je ideální volbou lak. Ten zvýrazní barvu dřeva a také jeho kresbu. Bohužel však lakovanou podlahu nelze opravovat lokálně. Vždy je třeba myslet na to, že pokud budete v budoucnu chtít opravit jeden jediný škrábanec, bude třeba celoplošná oprava. Po lakování se na podlahu nesmí stoupat. A to nejméně 10 dní. To je dobré při rozhodování také zvážit.

 

Další možností je samozřejmě dřevěnou podlahu po broušení ošetřit olejem. Ten je na přírodní bázi a vsakuje se do dřeva. Má funkci impregnace. Lokální opravy částí podlahy jsou v tomto případě opravdu snadné a bez potíží je zvládnete udělat sami. Po lakování je dřevěná podlaha pochozí v podstatě hned. Tedy přesněji by měla schnout alespoň přes noc. Proti deseti dnům je to však opravdu minimum.

 

Kdy je renovace možná

Samozřejmě není dřevěná podlaha jako dřevěná podlaha. Nicméně renovovat je možné parkety, průmyslové mozaiky, klasické prkenné podlahy, palubky nebo třívrstvé podlahy. Obvykle se hodnotí stupeň poškození. U mírně poškozených podlah je stačí očistit a nanést ochrannou vrstvu. Silněji poškozené podlahy s mechanickým poškozením je třeba vyčistit, obrousit, zatmelit a poté nanést ochranné vrstvy. V případě, že je podlaha extrémně poškozená, je nutné, aby ji viděl odborník a navrhl individuální řešení na míru.

 

Kdy se renovace spíše nevyplatí

Samozřejmě se může stát, že renovace dřevěné podlahy není vhodná a nevyplatí se vám. Nestává se to často. Bohužel však některé podlahy mohou mít špatný podklad. Případně pod nimi mohou být vytopená a tím vlhká místa. V tomto případě je nutné zvážit, co dál. Někdy je možné podklad podlahy fixovat, případně dodat jen část nové podlahy. Někdy však nezbývá nic jiného než doporučit výměnu podlahy. V každém případě je vhodné se při posouzení stavu stávající dřevěné podlahy obrátit na odborníky, kteří mají mnoho zkušeností. A v mnoha případech dokáží vaší podlahu ještě zachránit, i když vy už byste házeli flintu do žita.