Plovoucí podlahy patří mezi nejoblíbenější typ podlahových krytin. Je však třeba si říci, že nejde o typ materiálu, ale o technologii. Plovoucí podlaha má jednotlivé dílce spojené hranami a nelepí se. Její název je tedy odvozený od toho, že v podstatě plave nad podkladovou vrstvou. Plovoucí podlaha může být dřevěná, vinylová nebo třeba laminátová. Společným jmenovatelem všech materiálů je snadná pokládka plovoucích podlah.

 

Položit ji zvládne každý kutil

Vzhledem k tomu, že se plovoucí podlaha pokládá opravdu snadno to s trochou nadsázky zvládne opravdu každý. Je však důležité mít opravdu perfektně přichystaný podklad. Samotná montáž plovoucí podlahy je pak rychlá. Navíc se můžete těšit z poměrně jednoduché údržby a vysoké životnosti.

 

Nicméně se pochopitelně může stát, že neznalý člověk plovoucí podlahu položí špatně nebo nedokáže připravit podklad pro pokládku. Pokud chcete mít jistotu, že je podlaha správně položená a bude sloužit dlouhé roky, raději se obraťte na odborníky. Profesionálové dobře znají veškerá pravidla a postupy pokládky. Svou práci navíc pravděpodobně díky praxi odvedou rychleji než vy.

 

Final floor

Výhody plovoucí podlahy

  • Pokládku zvládne v podstatě každý, pokud je dobře připravený podklad.
  • Plovoucí podlahy jsou obecně cenově příznivé.
  • V případě poškození stačí vyměnit poškozená prkna. Je to rychlé a jednoduché.
  • Na výběr je z rozmanitého množství motivů.
  • Plovoucí podlahy jsou obecně odolné a lze je využít takřka do všech místností.
  • Vyznačují se nízkou hlučností a pěkným vzhledem.

 

Nevýhody plovoucí podlahy

  • Plovoucí podlahy se nehodí do vlhkých místností.
  • Jsou nevhodné pro bodové zatížení.
  • Plovoucí podlahy nejsou vhodné na přílišné namáhání.

 

Konstrukce plovoucí podlahy

Plovoucí podlahu obvykle tvoří několik vrstev. Vespodu najdete vrstvu podkladu. Na podkladové vrstvě je pak zvukově izolační vrstva. Tu obvykle tvoří stavební akustické izolace. Další vrstva je roznášecí. Ta zajišťuje rovnoměrné šíření tlaků z nášlapné vrstvy do podkladu. Úplně nahoře je pak vrstva nášlapná, která tvoří vlastní povrch podlahy.

 

Kde lze položit plovoucí podlahu

Tento typ podlah lze využít v podstatě všude, kde není vlhko. Hodí se tedy do chodby, ložnice, dětského nebo obývacího pokoje. Bez potíží plovoucí podlaha obstojí také v kuchyni. Vzhledem k vlhkosti však není plovoucí podlaha příliš vhodnou volbou do koupelny.

 

Údržba plovoucí podlahy

Pochopitelně záleží na tom, z jakého materiálu bude plovoucí podlaha vyrobená. Obecně však stačí jakoukoliv plovoucí podlahu pravidelně vysávat nebo zametat. Jednou až dvakrát týdně ji pak setřít vlhkým mopem. Důležité je nepoužívat agresivní prostředky na úklid. Vhodné je zvolit vždy prostředek na daný typ podlahy. Případně sáhnout po obyčejné octu, který je vhodný na všechny typy podlah.

Typy plovoucích podlah

Metodou plovoucí podlahy se dají instalovat nejrůznější podlahové krytiny. Liší se nejen materiálem, ale také zpracováním, povrchovou úpravou nebo počtem vrstev.

 

Laminátová podlaha – Obvykle jde o levný typ plovoucí podlahy. Laminát může imitovat různé druhy materiálů. Podlaha se pokládá jako dílce. Jejich oprava je tedy velmi snadná. Nejčastěji se laminát vyrábí z dřevěných lakovaných materiálů. Laminátové podlahy velmi špatně snáší vlhkost. Jsou však odolné proti poškození a nabízí mnoho designů.

 

Dřevěná podlaha – Plovoucí dřevěná podlaha je kvalitní. Oproti jiným typům plovoucích podlah je dražší. Na výběr je z mnoha druhů dřeva. Dřevěná plovoucí podlaha voní a také se vyznačuje dlouhou životností. Na údržbu je však ze všech materiálů nejnáročnější.

 

Vinylová podlaha – Na dotyk příjemná podlaha s dobrými tepelnými vlastnosti. Vinylové plovoucí podlahy jsou odolné vůči mechanickému poškození a vlhkosti. Z toho důvodu je možné je použít i do koupelen. Skvěle izolují teplo a jsou nenáročné na údržbu. Vinyl vydrží vysoký stupeň zátěže.

 

PVC – Mezi plovoucí podlahy se řadí také PVC, tedy umělé polyvinylchloridové podlahy. Jde o jednoduchý typ plovoucí podlahy bez spár. Materiál je cenově srovnatelný s laminátem. PVC se dá pokládat i na podlahové vytápění a nabízí řadu designových variant. Povrch je odolnější proti poškození než laminát.

 

Marmoleum – Plovoucí podlaha vyrobená z přírodního materiálu.Skvěle tlumí kročejový hluk a navíc je hřejivé na dotek. Velmi rychle dosahuje pokojové teploty. Skládá se z materiálů přírodního původu. Nejčastěji jde o lněný olej. Lamely jsou obvykle k dostání ve tvaru obdélníků nebo čtverců. Životnost je udávaná kolem padesáti let.

 

Korková podlaha – Plovoucí podlaha z korku je odolná a velmi příjemná na chůzi. Jde o odolný materiál, který místnost skvěle odhluční. Materiál na tento typ podlah se získává z korkového dubu. Korková plovoucí podlaha se pomalu opotřebovává a vydrží desítky let. K dispozici je většinou v hnědých a bílých tónech.