Každá podlahová krytina si zaslouží důkladnou péči. Samozřejmě je vždy nutné péči přizpůsobit danému povrchu. V případě používání nesprávného přípravku by totiž mohlo dojít k narušení podlahy. Čištění máte tedy svá pravidla. Vždy je důležité se o podlahovou krytinu starat pravidelně a udržovat ji v čistotě. Jednou za čas je pak vhodné podlaze dopřát hloubkové čištění.

 

Jak správně a efektivně čistit podlahy

Při běžném úklidu je ideální používat na podlahy vysavač. Zbaví vás prachu mnohem efektivněji, než koště. Vždy je však nutné luxovat s vystrčenými kartáči. Tedy pokud neluxujete koberce. Dalším krokem je pochopitelně vytírání. K tomu je třeba zvolit přípravek podle typu podlahy a ideálně kvalitní mop se ždímačem. Určitě není vhodné držet se nepsaného a nadneseného pravidla: “co je mokré, to je čisté”. Naopak. Čím více bude moc vyždímaný, tím lépe. Po vytírání nezapomeňte náhradu mopu hned vyprat v horké vodě nebo hodit do pračky.

Final floor

Tipy na jednotlivé typy podlah

Pokud máte doma dřevěnou podlahu, můžete si doma vyrobit speciální čisticí prostředek, kdy do litru vody dáte stejné množství octa, 6 sáčků mátového čaje a přidáte trochu jaru a dětského olejíčku. Nejprve je třeba do horké vody nechat vylouhovat čaj a poté přidat další ingredience. Stejný domácí přípravek lze použít také na laminátové podlahy.

 

Máte doma dlažbu a trápí vás vodní kámen? Je to jednoduché. Každá zkušená hospodyně vám opět poradí ocet. Stačí smíchat vodu s octem a přidat jedlou sodu nebo kypřící prášek. Pomocí této směsi lze vyčistit také spáry. Skvělým pomocníkem při této práci vám bude zubní kartáček.

 

Jedlá soda je dobrým pomocníkem, pokud však máte doma vinyl, linoleum nebo marmoleum, raději se jedlé sodě vyvarujte. Tyto povrchy by totiž mohla soda vysušit. Jestliže máte doma koberce, můžete případné skvrny vyčistit citronovou šťávou nebo opět octem.

 

Pokud se však s čištěním nechcete příliš trápit, je tu další možnost. Na důkladné a hloubkové čištění si samozřejmě můžete pozvat firmu, která má k dispozici moderní přístroje a speciální chemii na každý typ povrchu. Své podlaze tak věnujete opravdu tu nejlepší možnou péči.

 

Hloubkové čištění podlahy

Ačkoli podlahu budete pečlivě čistit v pravidelných intervalech, jednou za čas je dobré ji dopřát hloubkové čištění. Každá podlaha se totiž za pár let opotřebuje a bude působit zašle.  O hloubkové čištění se rádi postarají specialisté. Hloubkové čištění se týká nejrůznějších povrchů od dlažby, přes vinyl, PVC, lino, kámen, průmyslové podlahy až po klasické koberce. Na tento typ čištění se používají rotační válcové kartáče, které jsou speciálně přizpůsobené tak, že neponičí povrch podlahy.

 

Díky hloubkovému čištění se podlahy zbaví staré ochranné vrstvy. Z podlahy se pomocí nejmodernějších strojů a chemie odstraní tvrdošíjné nečistoty a další usazeniny, které narušují vzhled povrchu podlahy. Po samotném hloubkovém čištění pomocí speciálních prostředků dojde k aplikaci ochranného nátěru, impregnace nebo vosku. Někdy se používají osvěžovače, oleje nebo leštěnky. Vždy podle typu podlahy.

 

I absolutně zašlá podlaha ožije

Většina typů podlah jde díky hloubkovému čištění obnovit k nepoznání.  A pokud hloubkové čištění již nestačí, odborníci na slovo vzatí vám doporučí renovaci. Renovace podlah probíhají nejen pomocí hloubkového čištění, ale také broušení. Následně se nanese vosk, lak nebo polyuretanový nátěr. Záleží vždy na typu podlahové krytiny. Tyto nátěry vytvoří zcela nový povrch a vy tak nebudete muset měnit podlahu.

Jak často je potřeba profesionální péče?

Několikrát do roka byste měli přistoupit k odbornému vyčištění podlahy. Zvlášť, pokud máte doma parkety nebo dřevěnou podlahu, neměli byste profesionální hloubkové čištění podceňovat. Profesionální péči si však zaslouží opravdu každý povrch. Odolnější povrchy však stačí hloubkově čistit jednou do roka.

 

Pokud své podlaze budete věnovat dostatečnou péči, odmění se vám mnohem delší životností. V případě, že investovat čas a finanční prostředky do péče o podlahovou krytinu, můžete si být jisti, že vám bude sloužit opravdu dlouhé roky a vy nebudete muset přemýšlet nad novou podlahou.