Máte vybranou vinylovou podlahu, ale stále si nejste jisti nad způsobem její pokládky? Pokud přemýšlíte nad vinylovou plovoucí podlahou, nebo lepeným vinylem, věřte, že v tom nejste sami. Poradíme vám, kterou podlahu zvolit právě do vašeho interiéru.

Jaká vinylová podlaha je tou nejlepší volbou pro váš interiér?

Je lepší vinylová podlaha lepená, nebo ta zaklikávací? V první řadě záleží na tom, jaký způsob pokládky preferujete. Lepená plovoucí podlaha je finančně výhodnější, ale náročnější na přípravu podkladu i samotou instalaci. Click systém je jednodušší na pokládku, ovšem pořízení je o něco dražší. Řekneme vám hlavní výhody a nevýhody vinylových podlah a rozdíly obou variant.

Final floor

Oblíbenost vinylu stále stoupá

Vinylové podlahy jsou neustále vylepšovány. Proces technologie i samotné výroby jde neustále dopředu a na trhu jsou vinylové podlahy, které jsou stejně kvalitní, jako keramické dlaždice. Přesto jsou příjemnější na dotek, jsou antialergenní, antistatické, dobře udržovatelné, vhodné pro podlahové topení a mechanicky odolné vůči pádu ostrých i těžkých předmětů.

Není divu, že jsou vinylové podlahy stále oblíbenější a vyskytují se v interiéru i v takových místnostech, kde je vysoká koncentrace par či vody, jako jsou wellness místnosti, technické místnosti, koupelny, kuchyně, aj. Vinylová podlaha je snadná na údržbu, dobře izoluje teplo a je vhodná i pro alergiky. Dobře také tlumí kročejový hluk. Ovšem aby tomu tak bylo, je zapotřebí zvolit vhodný typ provedení dílců, ze kterých se podlaha skládá.

Výhody plovoucích vinylových podlah

Vinylové plovoucí podlahy jsou oblíbené pro svou snadnou pokládku. Jednotlivé dílce jsou opatřené speciálním zámkovým systémem „click“, díky němuž se do sebe dílce jednoduše zaklapnou, a je hotovo.

  • Tento způsob pokládky je velmi oceňovaný ve chvíli, kdy se stane nehoda a jeden z dílců zůstane poškození. Není totiž nic jednoduššího, než dílce rozebrat, poškozený vyměnit za nový a pak podlahu opět složit. Jako puzzle.
  • Plovoucí vinylovou podlahu můžete jednoduše pokládat i na původní, neupravený podklad, za předpokladu, že je zachována jeho rovinnost.
  • Pod plovoucí vinylové dílce lze položit speciální podložky, které například snižují kročejový efekt (tlumí hluk způsobený chůzí), vyrovnávají drobné nerovnosti podkladu a fixují podlahu.

Jaké mají plovoucí vinylové podlahy nevýhody?

Největší nevýhodou plovoucích podlah může být při použití podložek pod vinylové podlahy v případě pokládky na podlahové topení. Tak se značně ovlivní tepelná vodivost podlahy. To znamená, že snižují účinnost podlahového topení.

Plovoucí vinylová podlaha je oproti lepené vinylové podlaze finančně náročnější. Rozdíl se ale promíjí už během pokládky. Pokud tedy nepotřebujete pod zámkový vinyl upravovat – vyrovnávat podklad, protože pod lepený vinyl podklad vyhlazujete vždy.

Pokud máte podlahové topení, na škodu může být i vyšší síla plovoucích dílců z vinylu. Ta ovlivňuje právě tepelnou propustnost. V tomto případě je lepší volit lepenou podlahu.

Výhody lepených vinylových podlah

Lepené vinylové podlahy jsou levnější, ale náročnější na pokládku. Povrch, na který podlahu pokládáte, musí být dokonale rovný, protože podlahové dílce se lepí přímo na beton či jiný typ podkladu bez vkládání další mezivrstvy.

  • Lepené vinylové podlahy jsou k dostání v roli nebo v dílcích
  • Celoplošně lepené vinylové podlahy jsou díky své malé tloušťce (2 až 3 mm) ideální pro pokládku na podlahové vytápění – skvěle propouštějí teplo
  • Pro lepený vinyl není žádný problém vlhkost nebo voda. Ideálně se hodí do koupelny či wellness
  • Lepené vinylové podlahy jsou levnější než plovoucí
  • Lepeného vinylu se nemusíte bát ani v namáhaných komerčních prostorách (obchody, kanceláře, školská zařízení, nemocnice, sklady atd.).

Jaké mají plovoucí vinylové podlahy nevýhody?

  • složitější pokládka a instalace je vykompenzována nižší pořizovací cenou
  • pro lepený vinyl je nutné připravit dokonale rovný, suchý a čistý podklad
  • oprava poškozeného lepeného dílce je poněkud náročnější, toto doporučujeme přenechat našim podlahářům

Na co si dát ještě pozor při výběru vinylové podlahy?

Při výběru lepeného či plovoucího vinylu je nutné brát v potaz také zatížení podlahy. K tomu slouží parametr „zátěžová třída“. Ten určuje, jestli je konkrétní podlaha vhodná do soukromých, komerčních, nebo průmyslových prostor. Obecně platí, že lepené vinylové podlahy jsou velmi odolné vůči působení tíhy na jedno místo. Jsou proto vhodné pod kuchyně, skříně, gauče, stoly apod. Kdežto plovoucí vinyl může ztrácet svou schopnost plovoucí podlahy v případě, že pořídíte vinylovou podlahu s nízkou zatěžovací třídou.