Podlahové vytápění domu nebo bytu je v posledních letech opravdu oblíbené. A není divu. Nikde v prostoru nepřekáží nevzhledné radiátory a navíc se prostor prohřívá rovnoměrně. Díky tomu, že jde teplo opravdu od země a vám se první zahřívají nohy pravděpodobně budete topit také na nižší teplotu. Podlahové topení vás však tak trochu omezuje ve výběru vhodné podlahy.

 

Teplo by se přes podlahu mělo co nejjednodušeji dostat na povrch a vytápět místnost. V případě, že zvolíte špatnou podlahovou krytinu můžete počítat se ztrátou tepla. Ta může být opravdu velká. Při výběru bychom měli dbát nejen na to, jakou krytinu zvolíme, ale také na podklad a jeho izolaci.

Final floor

Mohu zvolit dřevěnou podlahu?

Dřevo je oblíbené. A není divu. Jde o podlahu, která je z čistě přírodního materiálu, který je sice dražší, ale vše se vrátí jeho životností. V případě, že chcete pod dřevěnou podlahu umístit podlahové topení je však třeba vybrat podlahu s co nejmenší tloušťkou. Ideální jsou také menší lamely. Rozhodně se nedoporučuje bukové dřevo. Je totiž známé tím, že mění své rozměry v závislosti na teplotě.

Laminátová podlaha. Je vhodná?

Laminát není zrovna hitem posledních let. Plovoucí podlaha už má pravděpodobně svá nejslavnější léta za sebou. Přesto ji někteří stále volí jako krytinu do svého domova. Její výhodou je, že je nenáročná na pokládku a také docela dlouho vydží. Tepelný odpor není nikterak vysoký a navíc lze laminátovou podlahu pořídit docela levně. Myslete však vždy na to, že čím větší tloušťka materiálu, tím větší tepelný odpor a horší prostupnost tepla. Pokud však nebude podlaha příliš silná, klidně pod ní můžete dát i elektrické podlahové topení.

 

Vinyl a podlahové topení

Uvažujete nad PVC nebo vinylovou podlahou? Jde o opravdu oblíbený materiál, protože je odolný a navíc nenáročný na údržbu. Pro podlahové vytápění je to skvělá volba. Tepelný odpor těchto podlahových krytin patří mezi jeden z nejmenších a tím zaručuje ideální tepelné vlastnosti. Linoleum je oblíbené právě pro svou tepelnou vodivost. Lidé, kteří žijí v bytovém domě pak jistě ocení, že vinyl dokáže utlumit veškeré nárazy. Hluk tak bude díky krytině mnohem nižší.

 

Klasický koberec? Není to ideální

V minulosti šlo o nejrozšířenější podlahové krytiny. Domácnost bez koberců si ještě v devadesátých letech nikdo nedokázal představit. Koberce jste našli v obývacích pokojích, ložnicích i dětských pokojíčcích. Dnes už metrážové koberce nejsou zdaleka tak oblíbené není divu. Drží se v nich prach a dají se uklízet jen na sucho. Tedy pokud nepřistoupíte k hloubkovému čištění.

 

V dnešní době se často setkáváme jen s menšími kusovými koberci, které dodávají interiéru šmrnc. Často se používají u pohovek nebo postelí. Je to však ideální vzhledem k podlahovému topení? Ano, pokud vyberete koberec, který je určený i na podlahové topení, není problém. Pamatujte si, čím větší tloušťka koberce, tím horší tepelná vodivost. Určitě není vhodné koberec k podlaze lepit.

 

Koberec má však ještě jednu výhodu. V případě, že je místnost s kobercem už zahřátá, má koberec vlastnost teplo kumulovat. Umí to jako jediná podlahová krytina. V případě, že topení vypnete budou tedy veškeré krytiny poměrně rychle studené, ne tak koberec.

 

Korková podlaha a topení

Lepené korkové podlahy jsou pro podlahové vytápění vhodnou volbou – ne však nejvhodnější. Tenká vrstva pružného korku vede teplo mnohem lépe než například dřevo. Přitom je korek také skvělý zvukovým izolantem.

 

Různé typy dlažby – značka ideál

Pokud jste se rozhodli pro keramickou dlažbu, dobře jste udělali. Jde totiž o dlažbu s ideální tepelnou vodivostí. Je však důležité ji dát do trvale pružného tmelu. Dlaždice se nesmí pokládat plochou přes dilatační spáru, jinak hrozí, že dlažba popraská. Ačkoliv keramická dlažba vypadá dobře, musíte myslet na to, že pokud nebudete topit, bude poměrně studená. Často se však dlažba používá v kuchyních a jídelnách. Pochopitelně se dává také do koupelny a na toaletu. Jde o vhodnou podlahovou krytinu také do chodby.

 

Kromě keramické dlažby lze uvažovat také o kamenné dlažbě, případně o betonových nebo cihelných dlaždicích. Veškeré tyto jmenované podlahové krytiny se hodí pro podlahové vytápění. Jde o materiál se skvělou tepelnou vodivostí a akumulací tepla.