Korkové podlahy mají spoustu výhod. Vypadají opravdu komfortně, jsou tiché, poměrně teplé a také mají přírodní vzhled. Hodí se tak nejen do domácností, ale také třeba do komerčních budov. Je však jasné, že korek je potřeba správně udržovat, aby jsme podpořili nejen výkon podlahy, ale také její životnost.

 

Základní údržba podlah z korku

Pochopitelně prvním krokem k úspěchu je správně položená podlaha. Po instalaci je pak základní údržba prakticky stejná jako u jiných podlahových povrchů. Je nutné prostory pravidelně zametat a ideálně také vysávat. Jedině tak zabráníte tomu, že se bude na korkové podlaze usazovat abrazivní materiál.

Final floor

Pochopitelně je nutné čas od času také mokré čištění. Tedy klasické vytírání. Vhodné je používat čistič na tvrdé podlahy nebo přímo na korkovou podlahu s vyváženým pH. Vždy se řiďte pokyny na lahvičce. Na určité množství vody je vždy třeba použít určité množství roztoku. V tomto případě určitě neznamená, čím více tím lépe. Nadměrné množství čističe by se totiž mohlo na podlaze usazovat. V každém případě se vyhněte čpavkový nebo drsným abrazivním či chemickým čisticí prostředkům. Takové přípravky by totiž podlahu mohly poničit. A vždy si pamatujte, že mop (případně hadr) by měl být při vytírání vlhký. Nikdy z něj nesmí kapat voda.

 

Ochrana korkové podlahy proti opotřebení

Korkové podlahy jsou často ošetřené již z výroby a poskytují tak poměrně dlouhodobou odolnost proti poškrábání nebo jinému opotřebení. Hovoříme tu o řádech několika let, mnohdy i desítek let. Nášlapná vrstva by se neměla prodřít ani oddělit od středového jádra. V případě, že by byla podlaha určena pro komerční použití, je možné nanést ještě dodatečnou povrchovou úpravu.

Osvěžit je ideální každoročně

Ačkoli není potřeba žádná zvláštní péče, přeci jen doporučujeme alespoň jednou ročně použít osvěžovač dřevěných podlah. Díky tomu bude podlaha opět o něco odolnější a její celková životnost se pravděpodobně prodlouží.

 

Dají se korkové podlahy renovovat?

Ano, samozřejmě, že je možné korkové podlahy renovovat. Při jejich opotřebení tak nemusíte ihned uvažovat o zcela nové podlaze. A jak na to? Jaké kroky je potřeba provést? Nejprve je třeba opravdu důkladně podlahu vyčistit. Ideálně však speciálním čističem na dřevěné povrchy. Poté je nutné na povrch nanést vysoce kvalitní uretanový nátěr na vodní bázi. Po zaschnutí je opět důležité se o podlahu běžně starat.

 

Prevence poškození korkové podlahy

Korek je sice dobře stačitelný a také pružný, ale přesto není odolný vůči poškození. Jestliže chcete předejít promáčknutí nebo poškrábání, je třeba pod nohy židlí a stolu aplikovat plstěné kluzáky. V místnostech, kde je to nutné používejte také rohože. Nemělo by však jít o gumové nebo jiné nevětrané rohože.

 

Přímo na povrch korkové podlahy byste také neměli lepit žádné lepicí pásky nebo jiné podobné produkty. Vždy je samozřejmě dobré předcházet pádu těžkých a ostrých předmětů. Sklo nebo nůž by podlahu mohl samozřejmě poškodit. A pozor také na jakékoliv mokré skvrny. Udělal na korkové podlaze váš pes loužičku? Nebo se vám na ni něco vylilo? Neotálejte s utíráním. Dlouho působící vlhkost opravdu není správná.

 

Tipy na opravu korkové podlahy

 

  • V případě, že nějaký předmět promáčkne podlahu, položte vlhký teplý hadřík na inkriminované místo. Korek by se měl zotavit. Pozor však, abyste to s vlhkostí nepřehnali.
  • Škrábance nebo nějaké zářezy lze také poměrně snadno opravit. Vlastně je to u korkové podlahy velmi podobné jako v případě tvrdého dřeva. Použít stačí renomovanou sadu na opravu nebo tmel na dřevo a mořidlo.
  • Jestliže je poškození neopravitelné, nezbývá než vyměnit prkna nebo dlaždice.

 

Pokud si nejste jisti, že dokážete poškozenou podlahu opravit svépomocí, raději si vždy zavolejte odbornou pomoc. Je lepší to udělat hned, než podlahu nevratně poškodit. Zajistíte tak své podlaze delší životnost. Stejně tak jako je vhodné si odborníky pozvat také na celkovou renovaci podlahy.