Máte ve svém domě či bytě dřevěnou podlahu? Nebo uvažujete o tom, že si ji pořídíte? S dřevěnou podlahou určitě nešlápnete vedle. Na počátku vás sice čekají poměrně velké náklady na pořízení, ale podlaha pak vydrží po celé generace. Podmínkou je jen správná péče a pravidelná údržba. Jak pečovat o dřevěnou podlahu? Jak ji správně čistit? A jak ji chránit?

 

Oblíbená dřevěná podlaha

Dřevěná podlaha je oblíbená a není divu. Jde o designový doplněk interiéru, která dodá domovu nádech pohody. Při pořízení podlahy ze dřeva je však třeba vždy počítat s tím, že péče o ní je náročnější než péče o jiné podlahové krytiny. Správná péče ovlivní vzhled a také životnost. Důležitá je také teplota a vlhkost v prostoru, kde jsou dřevěné podlahy.

Final floor

Teplota a vlhkost v bytě je důležitá

Kvalitu dřevěné podlahy ovlivňuje teplota a také vlhkost v místnosti. Dřevo při výrazných změnách v klimatu nepatrně mění svůj objem, jelikož jde o přírodní materiál, který neustále pracuje. Změny v teplotě a vlhkosti mohou mít za následek praskliny, vypoukliny nebo roztahování spár. Jak tedy předcházet nežádoucímu poškození dřevěné podlahy? Vždy je ideální v místnosti, kde je dřevěná podlaha pravidelně větrat. Krátce a intenzivně. Teplota v místnosti by se pak měla pohybovat ideálně mezi 18 a 22 stupni Celsia.

 

Pozor na hrubé nečistoty na podlaze

Hrubé nečistoty jsou v podstatě nepřítelem každé podlahy. U dřevěné to platí dvojnásobně. Písek nebo jiné hrubé nečistoty by totiž dřevo mohly nenávratně poškodit. Především by se mohl poškrábat lak. Vhodné je tedy mít u vchodu do bytu rohožku, která hrubé nečistoty zachytí. Důležité je také zabezpečit nábytek. Vhodné jsou filcové podložky, které zabrání případnému poškrábání podlahy při manipulaci s nábytkem. Těžký nábytek by se po dřevěné podlaze posouvat vůbec neměl. Pokud bude nutné nábytek přestěhovat, nejprve vyluxujte a vytřete, abyste se zbavili prachu. A pokud to půjde, přesuňte nábytek nad zemí.

 

Běžná údržba dřevěné podlahy

Přestože se o údržbě dřevěné podlahy hovoří jako o náročnější, v podstatě jde o klasický úklid. Pokud budete věnovat podlaze trochu času, nejde o nic dramatického. Stačí přitom běžné potřeby. Vhodné je pravidelně podlahu vysávat vysavačem se vztyčeným kartáčem v hubici. Případně lze samozřejmě použít robotické vysavače, které budou udržovat podlahu v čistotě klidně denně. U robotických vysavačů si dokonce můžete zvolit čas, kdy budou prostory vysávat. A vy se už o nic jiného nemusíte starat. Jen čas od času vysypete zásobník na prach a nečistoty.

 

Samozřejmě je vhodné dřevěnou podlahu také vytírat. Dejte si pozor na velké množství vody. Pokud používáte klasický hadr, vždy ho dostatečně vyždímejte. Vhodnější jsou samozřejmě mopy, které stačí jen navlhčit. K vytírání se hodí použít jen čistou vodu bez veškerých saponátů a čistících prostředků. Pokud chcete prostor trochu dezinfikovat, pomůže vám obyčejný ocet. Jestliže přeci jen chcete použít čisticí přípravky, pak si vyberte takové, které jsou vhodné pro dřevěné podlahy a nejsou agresivní.

 

Co dělat, pokud je dřevěná podlaha opravdu hodně znečištěná? Pak je vhodné do vody přidat přípravek na dřevo, mýdlo nebo právě ocet. Místo pořádně vyčistěte, ale na závěr vysušte hadříkem. Vhodné je také místo přetřít jen navhlčeným hadříkem. Pokud chcete prodloužit životnost není od věci používat také jednou za čas speciální leštěnky na dřevěné podlahy. Obvykle se nanáší jednou za dva měsíce ve dvou vrstvách. Podlaha ošetřená speciální leštěnkou má nejen delší životnost, ale také mnohem lépe vypadá.

 

Běžná údržba dřevu nestačí

Nemáte problém se o podlahu pravidelně starat a udržovat ji v čistotě? To je skvělé! Dřevěné podlaze to bohužel nestačí. Jestliže je vaše dřevěná podlaha napuštěná olejem, je třeba olejování čas od času zopakovat. Pokud chcete, aby vám opravdu sloužila dlouhé roky, je třeba se o ni starat ještě o něco více. Jednou za čas je dobré se věnovat renovaci. Nebojte se, není třeba renovovat podlahu každý rok. Jednou za několik let je však vhodné povrch přebrousit a poté vytvořit novou povrchovou úpravu. Je na vás, jestli zvolíte lakování nebo podlahu napustíte olejem nebo voskem.

 

Renovaci podlahy zvládne domácí kutil klidně sám. Pokud však z této práce máte respekt nebo chcete, aby byla renovace opravdu stoprocentně bezchybná, pak je vhodnější si renovaci zajistit od specializované firmy. Ta má obvykle vyškolený personál a také profesionální vybavení.

 

Starost o dřevěnou podlahu ve zkratce:

  • Luxovat je vhodné denně. Zbavíte se tak prachu i viditelných nečistot jako jsou drobky.
  • Vytírat je vhodné jednou týdně. Hadr nebo mop je však nutné pečlivě vyždímat. Nadbytek vody by mohl poškodit dřevo. Vytírat by se mělo po směru vlákna dřeva.
  • Jednou měsíčně je vhodné přidat do vody na vytírání přípravek na dřevo.
  • Jednou za dva měsíce je ideální použít speciální leštěnku na dřevo.
  • Jednou za několik let je vhodné podlahu olejovat, případně nechat posoudit odborníky, zda není nutná kompletní renovace včetně broušení.

Praktické rady na konec

Pokud si pořídíte dřevěnou podlahu, je dobré si k ní pořídit také kvalitní mop. Třásňový mop není vhodný, jelikož se v něm udržuje příliš mnoho vlhkosti, která se přenáší na dřevo. Vhodné nejsou ani běžné saponáty, které nevytváří na dřevu ochranou vrstvu. Naopak mohou být agresivní a způsobovat poškození. V případě, že máte doma pod dřevěnou podlahou podlahové topení, nepořizujte si již žádné koberce. Ani kusové. Pod kobercem by se mohlo hromadit teplo. V extrémním případě by to pak mohlo vést až k poškození podlahy.