V minulosti byla dřevěná podlaha klasikou. Není divu. Dřevo bylo vždycky dostupné a navíc se s ním také snadno pracovalo. Navíc šlo o podlahu, která vydržela dlouhé roky, pokud se o ni správně pečovalo. V současné době někteří lidé zavrhnou plovoucí podlahy, koberce i linoleum a zvolí dřevěnou podlahu. A to i přesto, že jde prakticky o nejdražší podlahovou krytinu. Dřevo má totiž spoustu výhod. Přesto bychom však neměli zapomínat také na to, že má dřevěná podlaha také nevýhody. Pojďme se tedy podívat na to, jaké jsou přednosti podlahy ze dřeva a naopak, jaké jsou její nedostatky.

 

Final floor

Dlouhá životnost podlahy

Masivní dřevěná podlaha vydrží opravdu dlouhé roky. Pokud se o dřevěnou podlahu budete náležitě starat, vydrží vyšší desítky let. Projevy stárnutí přitom nebudou nijak viditelné, stejně jako opotřebení. Dřevo je totiž odolné proti oděru a také proti vyšisování. Dlouhodobě si tak zachovává svůj původní vzhled.

 

Ačkoliv je třeba se o dřevěnou podlahu náležitě starat, údržba dřevěné podlahy je snadná. Obvykle stačí jen podlahu vysát nebo setřít vlhkým hadříkem. Jednou za čas je dobré se o dřevo postarat více a napustit ho například olejem nebo navoskovat. A pokud se vám po čase bude zdát zašlé, je možné podlahu renovovat. Opotřebená prkna lze vyměnit nebo poškozená místa zkrátka obrousit a znovu nalakovat.

 

A až podlaha doslouží? Nevznikne v podstatě žádný odpad. Dřevo je obnovitelný materiál. Je skvělé, že dřevo nemusíte vyhazovat na skládku. Lze ho využít minimálně na spálení. Pokud tedy nenajdete ještě jiné místo, kde ho využijete.

 

Dřevo izoluje a je vhodné pro alergiky

Hledáte podlahu se skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi? Pak je dřevo ideální variantou. Podlaha ze dřeva vás rozhodně nebude studit do nohou a navíc je příjemná na dotyk. A co víc? Je to podlahová krytina vhodná pro alergiky. Dřevo v sobě nezadržuje prach jako třeba koberec.

 

Pozor na mechanické poškození

Samozřejmě není vše jen růžové. A tak má dřevěná podlaha také své nevýhody. Jednou z nich je riziko mechanického poškození. Pochopitelně závisí na tom, jaký druh dřeva si na podlahu vyberete a také na ošetření povrchu. Jestliže chcete dřevěnou podlahu do zatěžované místnosti, je vhodné volit tvrdé dřevo jako je bukové nebo dubové. Méně namáhané prostory umožní využití smrku nebo borovice.

 

Počítejte také s tím, že dřevěná podlaha bude neustále pracovat. Dřevo je v podstatě živý materiál a tak reaguje na výkyvy teplot i na vlhkost. Tomu můžete předejít kvalitní instalací a pochopitelně také vhodnou údržbou materiálu.

 

Podlahové topení? Ano, ale…

Možná jste slyšeli, že pokud si vyberete do svého domu dřevěnou podlahu, musíte se rozloučit s možností podlahového vytápění. To však není tak docela pravda. Ačkoli to má svá pravidla. Pokud chcete kombinovat dřevěnou podlahu a podlahové vytápění, budete muset vybírat z tvrdých dřevin. Měkké dřeviny jsou totiž náchylné k praskání a hůře snáší tepelné změny. Nejoblíbenější dřevinou je dub. Je odolný, pevný a skvěle snáší vlhkostní změny. Případně je dobrou volbou také ořechové dřevo nebo trvanlivé exotické dřeviny. Určitě se vyhněte jasanu, habru nebo buku. Tyto typy dřeva se na podlahu s topením opravdu nehodí.

 

Volte vrstvenou podlahu

Hovořili jsme o tom, že teplota a vlhkost mají vliv na to, jak dřevo pracuje. U vícevrstvých podlah však toto neplatí. Vícevrstvé podlahy jsou rozměrově stálejší a často se tak doporučují právě pro využití v kombinaci s podlahovým topením.

 

Jaké topení zvolit?

Pokud už jste se rozhodli pro kvalitní podlahu z tvrdého dřeva, pravděpodobně teď přemýšlíte nad tím, jaký druh podlahového vytápění ideálně zvolit. Elektrické nebo teplovodní? Na počátku je třeba říci, že oba systémy dokáží podlahu příjemně zahřát. Pro dřevěnou podlahu je však rozhodně vhodnější teplovodní topení. Možná to neradi slyšíte, jelikož jde o dražší variantu. Nezapomeňte však na to, že z dlouhodobého hlediska je teplovodní topení úspornější a lze jej naplnit i na elektrický kotel. A jeho další výhoda? Teplovodní topení dokáže během letních dnů působit také jako klimatizace.

 

Pár rad z praxe:

  • Pokud pokládáte dřevěnou podlahu, je nutné přiznat dilatační spáry podkladu.
  • Masivní dřevěnou podlahu by měl pokládat odborník.
  • Vlhkost dřeva musí pří pokládání podlahové krytiny odpovídat normativním hodnotám.
  • Velká tloušťka dřevěné podlahy dokáže snížit výkona a efektivitu podlahového vytápění a tím zvýšit náklady na topení.
  • Při výpočtu podlahového topení je nutné zohledňovat tepelný odpor dřevěné podlahy.
  • Lepidlo použité na lepení podlahu musí být trvale flexibilní.
  • Důležité nejsou jen vlastnosti dřeva, ale také podkladu a způsob pokládky.
  • O vhodnosti dřevěné podlahy by měl rozhodnout projektant a topenáři.
  • Maximální teplota povrchu podlahy by nikdy neměla překročit 26 stupňů.

 

Nechte si raději poradit od zkušených osob s praxí. Pokládka podlahy ze dřeva včetně podlahového topení rozhodně není jednoduchá a pro správnou funkčnost a dlouhou životnost je potřeba dodržet spoustu proměnných. Zkušení podlaháři přesně vědí, jak na to.

 

Alternativy dřevěných podlah

Líbí se vám dřevěná podlaha, ale z nějakého důvodu se jí chcete vzdát? Je na vás příliš drahá nebo se obáváte, že je do vaší domácnosti dřevěná podlaha nevhodná? Pak můžete jako alternativu využít laminátovou plovoucí podlahu. Tento typ podlahy je totiž na první pohled často k nerozeznání od dřevěné podlahy. Přitom je laminátová podlaha mnohem levnější než dřevo.

 

Je třeba vědět, že laminátová plovoucí podlaha je na dotek chladnější než dřevo a také není možné ji renovovat broušením. Jde však o podlahu s vysokou tvrdostí, rychlou montáží a životností kolem 20 let. Laminátové podlahy jsou také odolné proti otěru a snadno se udržují.