Výběr podlahové krytiny není jednoduchý. V dnešní moderní době existuje opravdu mnoho možností. Jakou podlahovou krytinu zvolit si nakonec musí každý rozhodnout zcela sám. My vám však můžeme představit výhody a nevýhody jednotlivých krytin. Nyní si představíme marmoleum. Jde o přírodní linoleum, které má opravdu široké využití, ačkoli není zcela rozšířené. Výhodou je, že je k dostání v mnoha dekorech a navíc je odolné.
Finalfloor.cz

Co je to marmoleum

Pravděpodobně jste o něm už slyšeli. Miminálně název vám je jistě povědomí. Marmoleum je v podstatě obchodní značka pro přírodní linoleum. Jeho výroba byla patentovaná v 19. století a v současné době ho prodává společnost Forbo. K výrobě marmolea jsou využívané přírodní suroviny. Díky tomu jde o ekologicky odbouratelný výrobek, který vzniká ze směsi lněného oleje, mletého vápence, borovicové pryskyřice, přírodních barviv a korkové nebo dřevité moučky. Jde tedy o obnovitelné zdroje. Podkladem je jutová textilie. Právě na ní se směs lisuje. Tloušťka je obvykle dva až tři milimetry. Životnost této podlahové krytiny se odhaduje až na 50 let. Velkou výhodou je, že po jeho vyhození ho lze kompostovat.

 

Výhody marmolea

Zřejmě největší výhodou je právě fakt, že jde o přírodní podlahovou krytinu. Je tedy ekologické. Navíc se v něm nemnoží bakterie a je zdravotně nezávadné. Lněný olej, který je součástí marmolea navíc pozitivně působí na zdraví člověka. Potěší vás pravděpodobně i fakt, že jde o homogenní hmotu, na které nejsou případné škrábance tolik vidět. V případě poškození lze navíc část marmolea vyříznout a vyměnit za novou.

 

Marmoleum je navíc velmi příjemné na dotek. Jeho nespornou výhodou je barevná stálost a také hřejivost. Nejen v bytech vás potěší, že marmoleu tlumí hluk při chůzi. Navíc je měkké, což je pohodlné pro naše klouby. Je to podlahová krytina, pod kterou můžete bez obav nainstalovat podlahové vytápění, které se v dnešní době hojně využívá.

 

Marmoleum je výhodné také z hlediska designu. Na trhu je totiž opravdu široká škála barev, ale také tvarů a dekorů. Marmoleu můžete poskládat do pruhů nebo různých obrazců, případně z něj vytvořit mozaiku. Záleží jen na vás.

 

Hospodyňky určitě potěší také fakt, že marmoleum není potřeba nikterak speciálně udržovat. Jde o povrch, který stačí pravidelně zametat nebo raději vysávat. Jednou za čas pak stačí vytírat obyčejnou vodou. Nejsou zapotřebí žádné speciální prostředky na úklid. V podstatě opravdu stačí marmoleum umýt jen čistou vodou bez přípravků. Určitě se při úklidu marmolea vyhněte agresivních chemickým čistícím prostředkům, které by mohly poleptat povrchovou strukturu. Poté by totiž mohlo docházet k pronikání nečistot do pórů podlahy. Takové nečistoty by pak šli už jen obtížně odstranit.

 

Nevýhody marmolea

Stejně jako každá podlaha i marmoleum má kromě výhod pochopitelně také nějaké nevýhody. Jako nevýhoda se někomu určitě může jevit cena. Pořizovací cena marmolea je totiž vyšší než cena klasického linolea. Dále není marmoleum vhodné do vlhkých prostor. Stoprocentně se proto nehodí do koupelny. V kuchyni je třeba jeho využití zvážit. V případě, že by byl podkladový povrch vlhký, došlo by k deformaci podlahy.

Některé druhy marmolea také nejsou příliš mechanicky odolná. Při velké zátěži se tak může stát, že na podlaze zůstanou rýhy. Například od kolečkové židle. To však může jednoduše vyřešit podložka pod židle.

Také pokládka marmolea nepatří zrovna k nejjednodušším. To vás však nemusí trápit, jelikož si samozřejmě na položení vybrané podlahy můžete pozvat odborníky, kteří s tím mají zkušenosti.

 

Kam se hodí marmoleum?

Jak již bylo řečeno, tento přírodní materiál si bohužel moc nerozumí s vlhkým prostředím. Proto není marmoleum vhodné do koupelny nebo například k bazénu či sauně. Do klasických místností je však ideální. Hodí se do obývacího pokoje, ložnice nebo dětských pokojů. Právě v těchto místnostech určitě oceníte hřejivost a hypoalergennost. Stejně tak vás potěší dobré akustické vlastnosti. Marmoleum můžete využít například také v kanceláři. Tam však myslete na to, že pod židle je vhodné pořídit podložky, které samotnou podlahu ochrání před mechanickým poškozením.