Znáte podlahovou gumu neboli plochou pryž, která se používá jako podlahová krytina? Nejčastěji se s ní můžete setkat v průmyslových objektech nebo v zemědělských prostorách. Kromě toho se využívá také v nejrůznějších tělocvičnách nebo na veřejných venkovních hřištích. Je to materiál ideální na podlahu do garáže nebo dílny. A hodí se i do stájí. Využít ji však můžete třeba jako odolnou krytinu na terasu nebo balkon. Pojďme se na gumové podlahy podívat trochu blíže.

Final floor

Výhody gumové podlahy

  • Pryž je pružná a tím také mechanicky odolná. Vydrží bez problémů pád tvrdých předmětů.
  • Gumová podlaha je měkká a příjemná na došlap nejen pro lidi, ale třeba také pro koně.
  • Pryž je odolná proti chemikáliím i vlhkosti. Vodu nenasákne ani venku na dešti.
  • Gumová podlaha tlumí vibrace. Z toho důvodu se využívají například ve fitness centrech, kde jsou stroje s pohyblivými součástkami.
  • Gumové podlahy jsou odolné proti oděru a pomalu stárnou. Nemají problém ani s povětrnostními vlivy.
  • Snadno se čistí. Na první pohled se to nezdá, ale pryžovou podlahu umyjete snadno kartáčem a vodou. Nic víc nepotřebujete. A nečistoty jsou dolů snadno.
  • Je to ideální materiál do potravinářství, kde vyhovuje hlavně silikonová pryž.
  • Některé druhy pryžových podlah mají elektroizolační vlastnosti, některé jsou dokonce samozhášivé.
  • Pryžové podlahy mívají často také protiskuzové úpravy. Většinou jde o to, že je na takové podlaze vhodný vzor.

 

Kde v domě a na zahradě využít pryžovou podlahu?

 

Garáž

Sháníte bezúdržbovou podlahu do garáže? Gumová dlažba je opravdu ideálním řešením. Je to materiál, který je opravdu odolný a vydrží stání vozu, skladování pil, sekačky nebo třeba sněhové frézy. Nejen, že guma bude bez problému velkou zátěž snášet, ale ještě ochrání beton pod sebou.

 

Ideální je samozřejmě si vybrat protiskluzovou úpravu, jelikož je pravděpodobné, že se vám v prostoru rozlije voda případně nějaký olej nebo jiná tekutina. Speciální povrch vás ochrání před pádem a garáž tak bude mnohem bezpečnější.

 

Určitě vás potěší jednoduchá montáž této podlahy. Jednotlivé díly se k sobě totiž skládají v podstatě jako puzzle. Navíc máte možnost sestavit si parkovací pruhy pro jednodušší parkování.

 

Balkony a terasy

Gumové podlahy jsou skvělým řešením také na terasy, balkony nebo lodžie. Nejen, že nabízí různé designy, které prostor zútulní, ale navíc z balkonu uděláte místo, kde se dobře chodí a při úklidu se vůbec nenadřete. Podlaha z pryže je bezpečná, protože neklouže a je také velmi odolná. Skvěle zvládá veškerou vlhkost i teplotní výkyvy. Můžete si být jisti, že tahle podlaha vám po několika sezónách nevybledne.

 

A kam lze využít gumovou podlahu? Podklad může být samozřejmě beton, ale není problém položit pryžové dílce klidně na původní kachličky. Rozhodně je kvůli tomu nemusíte ničit a vyndávat. Pokládka je zcela jednoduchá, ale stejně jako u ostatních typů podlah je mnohem lepší, pokud ji pokládají odborníci, kteří znají veškeré nástrahy daného prostoru.

 

Domácí tělocvična

Rozhodli jste se v domě vybudovat vlastní fitko nebo multifunkční tělocvičnu, která slouží vám i dětem? Pokud přemýšlíte nad podlahou, radíme vám pryž. A to z toho důvodu, že sportovní podlaha by měla být protiskluzová, snadná na úklid, příjemná na cvičení i chůzi bez bot. Dále by měla chránit vybavení a také toho, kdo na ní cvičí. A v neposlední řadě by měla být také cenově přijatelná.

 

A to guma nabízí. Je totiž dostatečně měkká, ale ne příliš. Navíc tlumí hluk dopadů i pádů vybavení. Navíc tlumí vibrace a chrání cvičícího před popáleninami. Bonusem je, že ji lze snadno otírat nebo umývat a je zdravotně nezávadná.

 

Vybírat můžete mezi několika verzemi podlah jako jsou fitness podlahy, tatami nebo ochranné podložky. Poslední jmenované jsou pak vhodné nejen do domácích tělocvičen, ale klidně i dětských pokojů.

 

Domácí dětské hřiště

Prostor pro děti, kde jsou klouzačky, houpačky a nejrůznější prolézačky je v dnešní době již takřka standardem u každého domu. Pokud budujete dětské hřiště a váháte, z jakého materiálu vytvořit podlahu, vězte, že právě guma je opravdu skvělou volbou. Je jasné, že děti budou seskakovat z houpačky, skákat dolů z prolézaček a podobně. A právě gumová podlaha bude skvěle tlumit jejich dopady.

 

Navíc je to skvělý základ, který může na místě vydržet i později, kdy budete hřiště předělávat pro potřeby větších dětí. Je libo šplhací tyč, horolezecká stěna nebo snad venkovní posilovna či parkourové hřiště? I na na takových místech je gumová podlaha více než vhodná. A vy pří výměně herních nebo cvičebních prvků nebudete muset přemýšlet ještě nad výměnou podlahy. Ta vám díky odolnosti proti povětrnostním vlivům bude sloužit opravdu dlouhá léta. A s dětmi v podstatě odroste.